Co je dobré vědět

V jednotlivých procedurách a programech jsou používány hudební nástroje (zejména tibetské zpívající mísy), které využívají přirozených alikvótních tónů a jemných vibrací, které blahodárně působí na mysl a tělo člověka. Proto o nich hovoříme jako o muzikorelaxačních hudebních nástrojích. Není potřeba žádná předchozí zkušenost jak s těmito typy hudebních nástrojů, ani s nějakou jinou formou relaxace či meditace. Stejné pravidlo platí u zpěvu alikvótů či zpívánek a dalších muzicírování – není potřeba „umět“ zpívat ani hrát na hudební nástroj.

Jediné, co je potřeba, je váš zájem, nadšení či zvědavost něco takového zažít. Jde o to být otevřený zažít něco netradičního, co může být nejen zajímavé, ale i psychicky příjemné a fyzicky uvolňující.

U muzikorelaxace může být přínosná předchozí zkušenost v tom smyslu, že naše tělo a mysl mají obdivuhodnou paměť, díky které si pamatujeme, že nám něco bylo příjemné. Při další příležitosti pak naše tělo vyvolá signály spouštějící pocit bezpečí a spokojenosti, díky kterým se dříve uvolníme a spočineme a celou muzikorelaxaci si více užijeme.

Vždy je však třeba myslet na to, že nás ovlivňuje přítomnost tady a teď. Může se stát, že zrovna v daný den se necítíte dobře, špatně jste spali, pohádali se s kolegou či zažili jiné a jiné momenty, které vám prožitek mohou ovlivnit. Může se stát, že si společný zpěv třeba tolik neužijete jako jindy, nebo při koncertu budete stále jen přemýšlet a přemýšlet. Vždycky však platí, že jak zpěv tak muzikorelaxace vám udělá dobře a pomůže vám se přes dané špatné rozpoložení lépe přenést.

Přesto se může stát, že některé zvuky či tóny vám budou nepříjemné. Důvody mohou být různé a individuální a je vhodné se o nich pobavit osobně. V případě potřeby se na mne určitě obraťte.

Na závěr doporučení technického charakteru. 🙂 Na všechny procedury a akce doporučuji nosit pohodlné oblečení. Na koncert je skvělé vzít si i vlastní deku, kterou se přikryjete. Při hlubokém zklidnění je potřeba, aby se tělo udrželo v teple.

Dále doporučuji, abyste si v daný den po proceduře či akci neplánovali žádný další program. Účinky muzikorelaxace mohou být velmi široké – od potřeby samoty a ticha po chuť jít se bavit s přáteli, od pocitu únavy či ospalosti po ohromné nabuzení. Proto je důležité, abyste byli svobodní v tom, jak se rozhodnete čas po muzikorelaxaci strávit, právě dle vašeho momentálního rozpoložení.

Před společným zpíváním i po něm, stejně tak po procedurách, je důležité dodržovat pitný režim. Vláčnému hrdlu se lépe zpívá. 🙂 Zároveň voda nám pomáhá odplavovat z těla toxiny, které se po procedurách začnou uvolňovat.

Stále si nejste jisti, zda je to pro vás? Ozvěte se a vše probereme. V případě větších zdravotních problémů je určitě vhodné vše předem zkonzultovat i se svým osobním lékařem. Také si přečtěte účinky muzikorelaxace.